Inkokt lax med pressad potatis och dillsås

Inkokt lax med pressad potatis och dillsås

Av: / Foto: Anders Norrsell
180 min
6 personer
Recept på inkokt lax med pressad potatis och dillsås.
Fler recept på:
Jul, Potatis, Rödlök, Brysselkål, Citron, Dill, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg hel laxsida
  1. Lag

    1. 300 g purjolök, gul lök och röd lök
    2. 1 1/2 dl ättika 12 %
    3. 6 dl vatten
    4. 2 msk salt
    5. 1 dl strösocker
    6. 6 kryddpepparkorn
    7. 6 vitpepparkorn
    8. 2 lagerblad
    9. några dillstjälkar
  2. Dillsås

    1. 2 dl matyoghurt
    2. 1/2 dl majonnäs
    3. 2–3 msk dill
    4. salt, peppar
    5. lite pressad citron
  3. Garnering

    1. dillkvistar
    2. rödlök från lagen
  4. Servering

    1. pressad potatis
    2. kokt brysselkål

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 150 grader.

    2. 2.

      Skiva löken. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp lagen och låt den koka medan du förbereder laxen.

    3. 3.

      Ta bort alla ben och lägg laxbiten i en form med höga kanter. Sila lagen över och täck fisken med folie. Spara löken från lagen.

    4. 4.

      Koka laxen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 50-55 grader.

    5. 5.

      Låt den svalna så snabbt som möjligt. Ställ den i kylskåp minst 2 timmar, eller gärna över natten.

    6. 6.

      Garnera med dillvippor och löken från lagen.

    7. 7.

      Dillsås: Blanda matyoghurt, majonnäs och dill. Smak av med salt, peppar och ev lite pressad citron.

    8. 8.

      Servera den inkokta laxen med pressad potatis, kokt brysselkål och dillsåsen.

Fler recept på:
Jul, Potatis, Rödlök, Brysselkål, Citron, Dill, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?