Indisk lammcurry med raita

Indisk lammcurry med raita

Av: / Foto: All over press
75 min
4 portioner
Så snart alla ingredienser är i grytan sköter rätten i stort sett sig själv.
Fler recept på:
Blomkål, Vitlök, Potatis, Tomater, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 2 st stora gula lökar
    2. 2 st vitlöksklyfor
    3. 500 g grytbitar av lamm
    4. neutral olja till stekning
    5. 4 cm färsk ingefära
    6. 1 burk krossade tomater, 400 g
    7. 2 dl vatten
    8. 300 g blomkål
    9. 300 g potatis
    10. salt
  1. Curryblandning

    1. 2 msk hel spiskummin
    2. 5 st hela kardemummakapslar (eller
    3. ½ tsk kardemummakärnor)
    4. 2 tsk fänkålsfrön
    5. 1 msk hela korianderfrön
    6. 5 st hela nejlikor
    7. 2 st kanelstänger
  2. Raita

    1. 2 tsk hel spiskummin, rostad (från curryblandningen)
    2. 3 dl grekisk yoghurt, 10 %
    3. 1 st tomat
    4. ½ st gurka
    5. salt
  3. Tillbehör

    1. kokt basmatiris (beräkna ca 1 okokt ris per person)
    2. mango chutney
    3. ½ kruka färsk koriander

Gör så här

    1. 1.

      Curryblandning: Ta fram alla kryddor. Några av dem ska rostas var för sig och vid rostningen utvecklar de mycket mer doft och smak.

    2. 2.

      Börja med att rosta spiskummin i en torr panna. Passa noga så att det inte bränns. Ta undan 2 tsk av den till raitan.

    3. 3.

      Snitta upp kardemummakapslarna och pilla ut kärnorna. Rosta dem i stekpannan tills de börjar dofta. Ta upp dem och fortsätt sedan på samma sätt med fänkålsfrön och sist korianderfröna.

    4. 4.

      Lägg alla rostade kryddor i en mortel och mortla dem till en finmald kryddblandning.

    5. 5.

      Skala lök och vitlök. Hacka alltsammans. Bryn lammköttet i olja en stor gryta. Låt lökhacket steka med mot slutet. Finriv ingefäran och låt den också steka med någon minut.

    6. 6.

      Tillsätt kryddblandningen, nejlikor, kanelstänger och krossade tomater. Blanda väl och tillsätt sedan vattnet. Koka upp, skumma och sänk till låg temperatur, lägg på locket och låt grytan sjuda 45 minuter tills köttet är mört.

    7. 7.

      Skär blomkålen i buketter. Skala potatisen och skär den i tärningar. Vänd ner alltsammans i curryn och sjud vidare tills potatisen är mjuk, cirka 15 minuter. Smaka av med salt.

    8. 8.

      Raita: Stöt den sparade spiskumminen i morteln. Rör ut det i yoghurten. Skär tomat och gurka i små tärningar och blanda i. Salta lätt.

    9. 9.

      Servera lammcurryn med kokt basmatiris, raita, mango chutney och färsk koriander.

Fler recept på:
Blomkål, Vitlök, Potatis, Tomater, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?