Inbakad lax med örtost och citronsås

Inbakad lax med örtost och citronsås

Av:
60 min
6 portioner
Annons

Ingredienser

    1. 1,4 kg hel laxfilé
    2. 500 g kyld smördeg (2 rullar)
    3. 1½ tsk salt
    4. 3 krm mald vitpeppar
    5. 1 ägg
  1. Fyllning:

    1. 200 g fryst och tinad bladspenat
    2. 1 msk smör
    3. 2 pressade vitlöksklyftor
    4. 1/3 knippe dill
    5. 1/3 knippe gräslök
    6. 200 g färskost, t ex philadelphiaost
  2. Citronsås:

    1. 4 dl vatten
    2. 1 grönsaksbuljongtärning
    3. 2 dl grädde
    4. 3 msk vetemjöl
    5. 2 tsk rivet citronskal
    6. 1 msk pressad citronsaft
    7. 1 krm salt
    8. 2 krm peppar

Gör så här

    1. 1.

      Ta bort skinnet på laxfilén genom att skära med vass kniv mellan skinn och filé. Börja vid stjärten. Vinkla knivbladet ner mot skinnet och fortsätt så eller dra bort skinnet mot slutet. Dela filén mitt itu. Ta bort eventuella ben i fisken.

    2. 2.

      Fyllning: Stek spenaten i smör så vätskan försvinner, pressa över vitlök och salta och peppra lätt. Låt svalna. Hacka dill och gräslök och spenaten fint för hand eller i matberedare med kniv. Blanda hacket med färskosten. Spara lite dill till garnering.

    3. 3.

      Rulla ut en smördegsrulle på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bit lax, salta och peppra. Bred på fyllningen och lägg på den andra halvan. Täck med resten av smördegen och vik och nyp ihop kanterna till ett paket.

    4. 4.

      Gör små snitt i smördegen så vätska kan dunsta. Pensla paketet med uppvispat ägg och strö över dill. Grädda i ugn i 200° ca 35 min till fin färg.

    5. 5.

      Citronsås: Koka upp vatten, buljongtärning, grädde och mjöl under omrörning. Smaksätt med citronskal och saft, salt och peppar. Låt sjuda 3 min.

    6. 6.

      Servera laxen med kokt färskpotatis, sallad, citronklyftor och citronsås.

Är innehållet i detta recept olämpligt?