Inbakad kalkon med brieost och tranbär

Inbakad kalkon med brieost och tranbär

Av: / Foto: Kent Jardhammar
50 min
4 portioner
Paket är populära till jul – också på tallriken! Servera smördegsinbakad kalkon med krämig brieost. Tranbär ger rätten en trevlig, syrlig ton utan att dominera.
Fler recept på:
Jul, Rödkål, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 st kalkonfilé (450 g)
    2. 1 msk smör
    3. 1 tsk salt
    4. 2 krm peppar
    5. 1 st rulle smördeg
    6. 100 g rökt skinka i tunna skivor
    7. 200 g brieost
    8. 3 msk torkade tranbär
    9. 1 st ägg
  1. Sås

    1. 3 1/2 dl vatten
    2. 1/2 dl outspädd kalvfond
    3. 2 msk soja
    4. 2 msk tomatpuré
    5. 1 msk torkade tranbär
    6. 1 msk majsstärkelse, ej snabbredning

Gör så här

    1. 1.

      Dela filén i fyra lika stora bitar. Bryn bitarna runtom till fin färg. Salta och peppra. Låt dem svalna något.

    2. 2.

      Bred ut smördegen och skär den i fyra delar. Kavla ut dem något. Lägg en skiva skinka på varje bit, därefter en bit brieost, tranbär och så kalkonbiten. Avsluta med en ny skiva rökt skinka.

    3. 3.

      Vik ihop paketet med skarven ner. Fäst eventuellt skarvarna med uppvispat ägg. Lägg paketen på ett ugnssäkert fat. Pensla dem med uppvispat ägg, gör små snitt i degen. Grädda i 225° ca 25 min eller tills köttets innertemperatur är 70°. Sätt i en smal köttermometer i mitten av köttet.

    4. 4.

      Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull, koka upp under omrörning. Sjud någon minut, smaka av med salt och peppar. Servera smördegspaketen med kokt ris, såsen och kokt brysselkål.

Tips från kocken

Byt till rödvinssås, lägg i några tranbär. Servera med ugnsstekt potatis och rödkål.
Fler recept på:
Jul, Rödkål, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?