Hummersoppa

Hummersoppa

Av: / Foto: Tine Guth Linse
40 min
2 portioner
En riktigt lyxig soppa med underbar smak av den hemgjorda hummerfonden och cognac.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Bröllop, Soppa, Morot, Vitlök, Chili, Dill
Annons

Ingredienser

  1. 1 hummer
  2. 1 msk olja
  3. 2 + 2 msk cognac
  4. ½ fänkål, tärnad
  5. 1 liten morot, tärnad
  6. 1 schalottenlök, hackad
  7. ett par cm chili, skivad
  8. 6 dl vatten
  9. 1½ dl + 2–3 msk torrt vitt vin
  10. 2 dl vispgrädde Ⓛ
  11. salt och vitpeppar
 1. Tillbehör och garnering

  1. 4 skivor ljust surdegsbröd ⒼⓁ
  2. 1 vitlöksklyfta
  3. 20 g smör Ⓛ
  4. 2 msk hackad dill
  5. 2 dillvippor garnering

Gör så här

  1. 1.

   Halvera hummern. Ta bort magen som sitter uppe i huvudet och gälarna som sitter under skölden vid benen. Ta ur köttet och ta till vara hummersmöret. Krossa klorna och försök få ut köttet så helt som möjligt. Krossa skalen så mycket det går i mortel eller med vass kniv.

  2. 2.

   Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs skalen tills det börjar dofta hummer. Ta bort grytan från spisen så att du inte har något ovanför grytan. Häll på 2 msk cognac och tänd på direkt.

  3. 3.

   Ställ tillbaka grytan på spisen och tillsätt fänkål, morot, lök och chili. Låt fräsa en stund och tillsätt sedan 6 dl vatten och 1½ dl vin. Sjud utan lock 20 minuter.

  4. 4.

   Hjärtebröd: Sätt ugnen på 225°. Ta eventuellt ut hjärtform från brödskivorna. Halvera vitlöksklyftan och gnid in brödskivorna med den. Blanda smör och dill och bred blandningen på bröden. Gratinera inför serveringen 3–5 minuter tills de börjar få fin färg.

  5. 5.

   Sila av skal och grönsaker från hummerfonden och häll tillbaka buljongen i grytan. Häll på grädde, 2 msk cognac och 2 msk vitt vin. Sjud utan lock ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och lite nymald peppar och om det behövs mer syra, tillsätt då lite mer vin.

  6. 6.

   Skär hummerköttet i bitar, låt klon vara hel och fördela i djupa varma tallrikar. Värm det eventuellt en mycket kort stund i ugnen. Hetta upp soppan och kör med mixerstav. Häll på den vid sidan om hummern. Garnera med lite dill och servera med brödet.

Är innehållet i detta recept olämpligt?