Hummercocotte

Hummercocotte

Av:
10 portioner
En utmärkt förrätt som kan stå så gott som klar i kylen. Innehållet kan med fördel varieras med räkor, kräftstjärtar eller vit fisk. Strax före serveringen läggs äggvitan på och gratineras.
Annons

Ingredienser

  1. Skaldjur

    1. 5 st Hummrar
  2. Vitvinssås

    1. 2 st Schalottenlökar
    2. 1 msk Smör
    3. 2 dl Torrt vitt vin
    4. 2 msk Koncentrerad hummerfond
    5. 1 dl Fiskbuljong av tärning
    6. 3 dl Vispgrädde
    7. 1 dl Crème fraiche
    8. 2 krm Salt
    9. 1 krm Cayennepeppar
    10. 1,5 msk maizena majsstärkelse + vatten
  3. Gratinering

    1. 4 st Äggvitor
    2. 1 dl Parmesanost, färskriven

Gör så här

    1. 1.

      Klyv hummrarna på längden. Ta ut köttet ur klor och stjärt. Dela i mindre bitar. Fördela köttet i 10 smorda cocotteformar. Ställ dem i kylen.

    2. 2.

      Sås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond, fiskbuljong, vispgrädde och crème fraiche.

    3. 3.

      Låt såsen sjuda ca 20 min. Häll den silade såsen tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och cayennepeppar. Blanda majsstärkelse och vatten. Rör ner i såsen under kokning. Låt såsen kallna. Hit går bra att förbereda.

    4. 4.

      Fördela den kalla såsen över hummern i cocotterna. Låt stå kallt tills de ska gratineras.

    5. 5.

      Servering: Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna till ett fast skum, men ej för länge. Vänd ner parmesanosten. Bred ut massan över hummern och gratinera i mitten av ugnen ca 5-10 min.

    6. 6.

      Servera direkt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?