Höstig sallad med inkokta plommon, fetaost och sidfläsk

Höstig sallad med inkokta plommon, fetaost och sidfläsk

Av: / Foto: Lisa Björner
70 min
4 portioner
Fläsk och plommon är en gammal favoritkombination, här i en uppdaterad och oslagbar variant.
Fler recept på:
Sallad, Citron, Potatis, Basilika, Fläsk, Fetaost
Annons

Ingredienser

    1. 1 st bit sidfläsk, ca 400 g
    2. 150 g blandad sallad
    3. 400 g fetaost (i bitar)
    4. 1 dl grovt hackade nötter (till exempel valnötter och pinjenötter)
  1. Inkokta plommon

    1. 1 kg plommon
    2. vatten
    3. 2 1/2 dl strösocker
    4. 1 msk pressad citronsaft
  2. Basilikadressing

    1. 1 kruka basilika
    2. 1 dl olivolja
    3. 1 st liten vitlöksklyfta
    4. lite saft av citron
    5. salt
    6. svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Börja med plommonen: Koka upp vatten i en stor kastrull. Picka plommonen med en potatissticka och sänk ned dem i det kokande vattnet tills skalen spricker. Ta upp, skala, halvera, kärna ur och lägg dem i en skål.

    2. 2.

      Koka upp 4 dl vatten och socker och låt sjuda någon minut till en klar sockerlag. Smaka av med citronsaft och häll sedan lagen het över plommonen. Låt stå och dra i minst en timme.

    3. 3.

      Mixa ingredienserna till basilikadressingen till en slät sås. Ställ åt sidan.

    4. 4.

      Dela sidfläsket i små tärningar och stek gyllene i en torr panna.

    5. 5.

      Arrangera salladen, sidfläsket, osten och plommonen på ett stort och generöst fat. Strö över nötterna och avsluta med att ringla över dressingen.

Fler recept på:
Sallad, Citron, Potatis, Basilika, Fläsk, Fetaost
Är innehållet i detta recept olämpligt?