Höstgryta med brysselkål

Höstgryta med brysselkål

Av: / Foto: Kent Jardhammar
30 min
4 portioner
Typisk rutsik höstgryta med brysselkål.
Fler recept på:
Grytor, Svensk husmanskost, Brysselkål, Morot, Potatis, Svamp
Annons

Ingredienser

    1. 500 g rostbiff eller högrev
    2. 1 st gul lök
    3. 2 st morötter
    4. 2 msk smör
    5. 1 tsk salt
    6. 2 krm vitpeppar
    7. 3 dl köttbuljong (vatten + fond)
    8. 1/2 msk vinäger
    9. 1/2 tsk timjan
    10. 1 msk svartvinbärsgelé
    11. 2 dl matgrädde
    12. 2 msk vetemjöl
    13. 1/2 dl kallt vatten
    14. 200 g färska champinjoner
    15. 2 msk smör
    16. 1 tsk salt
    17. 2 krm peppar
    18. 500 g brysselkål

Gör så här

    1. 1.

      Skär köttet i grytbitar. Skala och tärna lök och morot grovt.

    2. 2.

      Bryn kött, lök och morötter i omgångar i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.

    3. 3.

      Häll över buljong. Tillsätt vinäger, timjan och gelé. Sjud ca 20 min eller tills köttet är mört.

    4. 4.

      Ansa brysselkålen och koka den ca 10 min.

    5. 5.

      Blanda samman mjöl och vatten. Rör ner i grytan och sjud ytterl 5 min. Stek svampen i smör och rör ner den i grytan.

    6. 6.

      Servera grytan med kokt potatis och kål.

Tips från kocken

Glutenintolerans: Red grytan med majsstärkelse. Laktosintolerans: Välj laktosfri matgrädde och smör.
Är innehållet i detta recept olämpligt?