Höjdartårta

Höjdartårta

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
60 min
12 bitar
Denna smakrika, maffiga chokladtårta är en riktig höjdare!
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Barnkalas, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. 5 st ägg
    2. 4 dl socker
    3. 2–3 msk kakao
    4. 5 dl vetemjöl
    5. 3 tsk bakpulver
    6. 2 tsk vaniljsocker
    7. 2 dl mjölk
  1. Fyllning

    1. 225 g mörk choklad, 70%
    2. 6 dl vispgrädde
    3. 2 st små äggulor
  2. Garnering

    1. 3–5 dl blandade bär (blåbär, hallon, björnbär, jordgubbar)
    2. 50 g mörk choklad

Gör så här

    1. 1.

      Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll mjölken i äggsmeten omväxlande med den torra blandningen som siktas ner. Rör om till jämn smet.

    2. 2.

      Häll hälften av smeten i en bakpappersklädd form, 18–20 cm i diameter. Grädda i 175° ca 35 min. Prova med sticka! Grädda ytterligare en botten med resterande smet.

    3. 3.

      Fyllning: Hacka chokladen, sjud upp 3 dl grädde och rör ner chokladen tills allt har smält. Låt svalna till ca 35°. Rör ner äggulorna, vispa resterande inte alltför kall grädde fluffig. Vänd ner grädden med stora tag. Obs! Ställ inte in fyllningen i kylen, då stelnar den!

    4. 4.

      Dela bottnarna i 3 delar/kaka. Använd 5–6 bottnar. Fördela fyllningen mellan bottnarna och spara lite till toppen. Garnera med bär och smält choklad.

Tips från kocken

Tips! Vill du göra en mindre tårta kan du baka en kaka (tre bottnar) och göra halva mängden fyllning.
Är innehållet i detta recept olämpligt?