Högrevsgryta med gremolata

Högrevsgryta med gremolata

Av: / Foto: Kent Jardhammar
90 min
4 portioner
Denna mustiga högrevsgryta livas effektfullt till med en syrlig gremolata.
Fler recept på:
Vitlök, Citron, Tomater
Annons

Ingredienser

    1. 600 g högrev eller bog
    2. 2 st morötter
    3. 200 g rotselleri
    4. 2 st gula lökar
    5. 2 msk smör
    6. 400–500 g krossade tomater
    7. 3 msk tomatpuré
    8. 1 1/2 dl rött vin
    9. 2 dl vatten
    10. 1 st köttbuljongtärning
    11. 1 st lagerblad
    12. 1 msk färska citrontimjansblad eller 1 tsk torkad timjan
    13. 2 tsk salt
    14. 2 krm vitpeppar
    15. 2 msk majsstärkelse
    16. 10 st cocktailtomater
  1. Gremolata

    1. 2 st vitlöksklyftor
    2. 2 st citroner
    3. 1 dl riven parmesan
    4. 1 dl hackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Ansa, skölj och skala rotfrukter och lök. Skiva morötterna, skär rotsellerin i strimlor och hacka löken.

    2. 2.

      Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna utan att de får färg. Lägg över dem i en gryta.

    3. 3.

      Skär köttet i små bitar. Bryn dem i smör i stekpannan i omgångar. Lägg över köttet i grytan med grönsakerna. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, vin, vatten, buljongtärning, lagerblad, örtkryddor, salt och peppar. Lägg på locket och låt sjuda ca 1 tim. Rör om någon gång då och då.

    4. 4.

      Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner i grytan. Låt grytan koka 1 min. Halvera tomaterna och blanda ner dem i grytan precis före servering.

    5. 5.

      Gremolata: Pressa vitlöken, riv det gula på citronskalet och parmesanosten. Blanda med persiljan och strö det över pastan och grytan vid servering.

    6. 6.

      Servera grytan med gremolata, pasta och haricots verts.

Fler recept på:
Vitlök, Citron, Tomater
Är innehållet i detta recept olämpligt?