Hjortstek

Hjortstek

Av: / Foto: Sara
120 min
18
Nyårsmiddag 2019-2020 för 18 personer
Annons

Ingredienser

  1. Hjortstek

    1. 3 kg Hjortstek (t ex fransyska)
    2. 100 g Smör
    3. 2 dl Timjan
    4. 12 krm Salt
    5. 12 krm Peppar
  2. Hasselbackspotatis

    1. 36 st Potatis
    2. 150 g Smör
    3. 3 tsk Salt
    4. 6 msk Ströbröd
  3. Sås

    1. 2 dl Timjan
    2. 12 krm Svartpeppar
    3. 8 krm Salt
    4. 100 g Smör
    5. 4 msk Svartvinbärsgelé
    6. 2 l Grädde
    7. 4 krm Socker
    8. 8 msk Rödvinsvinäger
    9. 12 klyftor Svart vitlök
    10. 4 msk Maizena
    11. 1 st Sky från köttet
  4. Kantareller

    1. 1 kg Kantareller
    2. 100 g Smör
    3. 4 krm Salt
    4. 8 krm Vitpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Hjortstek: 1. Tina hjorten i rumstemperatur eller i kyl. Torka köttet väl med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader. 2. Ansa köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Lägg därefter köttet på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsplåt under. Stek ca 40-50 min eller tills köttet uppnått en innertemperatur på ca 60 grader (använd gärna köttermometer). 3. Ta ut köttet och salta, peppra och rulla i hackad timjan. Låt vila i aluminiumfolie i minst 10-15 min eller fram till servering.

    2. 2.

      Hasselbackspotatis: 1. Värm ugnen till 225°C. 2. Skala och skiva potatisarna men inte helt igenom. 3. Lägg dem med den skårade sidan upp i en ugnsform. 4. Pensla på smör, salta och strö över ströbröd. 5. Stek mitt i ugnen i ca 50 minuter.

    3. 3.

      Sås: 1. Smält smör i samma stekpanna som köttet har brynts i. Mosa i den svarta vitlöken och tillsätt rödvinsvinäger, rör runt. 2. Tillsätt svartvinbärsgelé, grädde och gräddmjölk och låt sjuda i ca 20 min på svag värme. Strö över maizena och red såsen till önskad tjocklek under konstant omröring på svag värme. 3. Tillsätt hackad timjan och smaka av med salt, peppar och lite socker. Om det finns köttsaft från ugnsfolien så häll det i såsen. Håll varm till servering.

    4. 4.

      Kantareller: 1. Rensa kantarellerna och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra efter smak. 2. Skär upp köttet vid servering och garnera med hackad timjan och de smörstekta kantarellerna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?