Hjärtformade kuvertbröd

Hjärtformade kuvertbröd

Av: / Foto: Lena Granefelt
120 min
12 bröd
Enkelt recept, men kärleken sitter i formen!
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 6 dl ljummet vatten (37°)
    3. 12 1/2 dl vetemjöl
    4. 2 tsk salt
    5. 1 st ägg (till pensling)
    6. 1 msk vallmofrön

Gör så här

    1. 1.

      Blanda jästen med lite av vattnet. Använd en termometer så att du vet att vattnet är 37°. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt mjölet och saltet och blanda den lösa degen en kort stund i en degblandare eller för hand. Jäs degen i bunken under en handduk i cirka 1 timme

    2. 2.

      Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bord. Med mjölade händer formar du en långsmal deg och skär den i lagom stora brödbitar. Rulla avlånga bollar och forma båda ändarna spetsiga.

    3. 3.

      Gör ett litet hål i mitten av brödet och vänd ner den enda änden genom hålet och dra igenom – vips har du format hjärtats två toppar. Den andra änden blir hjärtats botten.

    4. 4.

      Lägg bröden på smord plåt, låt jäsa på nytt under

    5. 5.

      bakduk i 30 minuter. Pensla därefter bröden och strö över vallmofrön. Ställ in plåtarna i ugnen, spraya in lite vatten.

    6. 6.

      Grädda bröden i 8–10 minuter på 250°, beroende på ugn. De är klara när de fått gyllene yta och låter ihåliga när du knackar på dem.

Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?