Hemgjort knäcke och färskost

Hemgjort knäcke och färskost

Av: / Foto: Lina Östling
60 min
40 små runda knäckebröd
Baka eget gott knäckebröd och gör egen färskost till. Knepet är att kavla degen riktigt tunn så blir knäckebrödet krispigt. Så gott att ni inte kommer kunna sluta äta!
Fler recept på:
Knäckebröd
Annons

Ingredienser

    1. 3 dl mjölk
    2. 25 g färsk jäst
    3. 1 tsk salt
    4. 3 dl vetemjöl
    5. 3 1/2 dl grovt rågmjöl
    6. vatten och flingsalt
  1. Färskost med chili, örter och cashew

    1. 1 liter naturell yoghurt
    2. 3 dl crème fraiche
    3. salt och peppar
  2. 3 olika smaksättningar:

    1. 1/2 dl cashewnötter
    2. 1 st röd chili (urkärnad och finhackad)
    3. 1 knippe örter (till exempel persilja, basilika, timjan)
    4. 1 st vitlöksklyfta (pressad)

Gör så här

    1. 1.

      Börja med färskosten: Häll yoghurt och crème fraiche i en kastrull, rör om och värm till 37°.

    2. 2.

      Häll blandningen i ett kaffefilter över en skål så att vasslen rinner igenom, gärna över natten. Kvar i filtret har du nu din färskost. Smaksätt med salt och peppar. Dela sedan upp osten i mindre burkar och rör ned valfri smaksättning.

    3. 3.

      Värm mjölken till knäcket till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med den varma mjölken. Tillsätt salt och allt mjöl och arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 250°. Dela den färdigjästa degen i två delar, strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut till en riktigt, riktigt tunn platta. Ta ut små rundlar med hjälp av ett utsticksmått eller ett glas och lägg dem på en bakpappersklädd plåt

    5. 5.

      Pensla med lite kallt vatten och strö över flingsalt. Grädda de små runda knäckebröden i cirka 6 minuter. Låt dem torka på galler och förvara sedan i lufttät burk så håller sig knäckebrödet längre.

Fler recept på:
Knäckebröd
Är innehållet i detta recept olämpligt?