Helstekt oxfilé med rostade grönsaker

Helstekt oxfilé med rostade grönsaker

Av: / Foto: Pontus Ferneman
60 min
4 portioner
Huvudrätt 2
Annons

Ingredienser

    1. 500–600 g hel oxfilé
    2. smör eller olja till stekning
    3. salt och peppar
  1. Ugnsrostade grönsaker:

    1. ca 800 g delikatesspotatis
    2. 200 g snacksmorötter
    3. 15 smålökar
    4. 2 msk olivolja
    5. 8–10 småtomater, gärna i klase
    6. 125 g edamamebönor (gröna sojabönor)
    7. 1/2 kruka timjan
  2. Aioli:

    1. 2 äggulor
    2. 1–3 vitlöksklyftor
    3. 2 dl rapsolja
    4. ca 2 tsk vitvinsvinäger
    5. 2 msk hackad persilja
    6. 30–40 g riven parmesanost
    7. 1/2 tsk salt
    8. vitpeppar
  3. Garnering:

    1. salladsblad
    2. timjanskvistar

Gör så här

    1. 1.

      Aioli: Mixa lätt samman med stavmixer äggulor och grovt hackad vitlök. Tillsätt oljan under gång, först droppvis, sedan i en fin stråle tills det blir som en tjock majonnäs.

    2. 2.

      Smaka av med vinäger, persilja, parmesan, salt och peppar. Låt stå och mogna i kyl minst 30 min.

    3. 3.

      Låt helst köttet vara rumstemperarat. Bind ev om köttet med steksnöre för att behålla formen. Putsa köttet och bryn det runt om i het panna med smör. Krydda väl med salt och peppar

    4. 4.

      Skala potatis och morötter. Skär i mindre bitar (om det är stora) och lägg på plåt med skalade hela lökar. Ringla över olja och blanda. Salta och peppra. Stek i 225° , ca 20 min.

    5. 5.

      Ta ut plåten och lägg på tomatklasar, lätt tinade sojabönor, och grovt hackad timjan. Stek ytterl i ca 10 min tills allt fått fin färg och mjuknat något.

    6. 6.

      Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i 125°–150° till innertemperatur 58–60°. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila i 8–10 min före tranchering.

    7. 7.

      Lägg upp grönsakerna, salladsblad, en klick aioli samt skivad filé. Strö nymald svartpeppar och salt över filéskivorna. Lägg på timjanskvistar och servera genast!

Är innehållet i detta recept olämpligt?