Helstekt lax med sparris och citronsås

Helstekt lax med sparris och citronsås

Av: / Foto: Kent Jardhammar
60 min
8 portioner
Helstekt laxfilésida med sparris och citronsås.
Fler recept på:
Dill, Potatis, Tomater, Vitlök, Citron, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 1 st laxfilésida, ca 1,2 kg
    2. 40 g mjukt smör
    3. 1 1/2 tsk salt
    4. 3 krm peppar
    5. 1 1/2 dl flagad mandel
    6. 3/4 dl hackad dill
    7. 100 g riven ost
    8. 250 g grön sparris
  1. Citronsås

    1. 1 st hackad schalottenlök
    2. 2 msk smör
    3. 3 msk vetemjöl
    4. 2 dl grädde
    5. 4 dl vatten
    6. 1 st fiskbuljongtärning
    7. 2 krm salt
    8. rivet skal från 1 ekologisk citron
    9. 1 msk pressad saft från citronen
  2. Spenat

    1. 1 kg djupfryst bladspenat
    2. 2 msk smör
    3. 1 st pressad vitlöksklyfta
    4. 1 tsk salt
    5. 2 krm peppar
    6. 100 g små tomater

Gör så här

    1. 1.

      Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Bred smöret på fisken. Salta och peppra. Blanda mandel, dill och ost, lägg det på fisken. Stek fisken i ugn i 225° ca 25 min.

    2. 2.

      Sås: Fräs löken i smör i en kastrull. Strö över mjölet, blanda noga. Späd med grädden och vattnet, koka upp under omrörning. Hacka buljongtärningen, lägg ner den. Sjud såsen 5 min. Sila såsen och smaka av med salt och citron.

    3. 3.

      Fräs spenaten i smör med vitlök i en stekpanna. Salta och peppra. Dela tomaterna, blanda ner dem. Ansa och koka sparrisen några min i saltat vatten.

    4. 4.

      Garnera laxen med citronskivor, servera den med ugnsstekt eller kokt färskpotatis, sparris, citronsås och spenat.

Fler recept på:
Dill, Potatis, Tomater, Vitlök, Citron, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?