Helstekt kyckling med timjansmör

Helstekt kyckling med timjansmör

Av: / Foto: Emma Eriksson
90 min
4 personer
Helstekt kyckling - en härlig söndagsmiddag.
Fler recept på:
Vitlök, Citron, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. ca 1,2 kg hel kyckling
    3. 75 g smör, rumsvarmt
    4. 1/2 kruka färsk timjan
    5. 1 st citron, rivet skal
    6. ca 500 g delikatesspotatis
    7. 2 knippen morötter (ca 12 små morötter)
    8. 6 st färska lökar
    9. 2 st hela vitlökar, gärna färsk
    10. salt, peppar
  1. Garnering

    1. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Salta och peppra kycklingen invändigt och utvändigt.

    3. 3.

      Rör ihop smör med timjanblad, citronskal, salt och peppar. Gnid in kycklingen med smöret. Gör fickor med fingret mellan skinn och kött på bröstsidan och stoppa in smör. Fyll fågeln med resten av smöret.

    4. 4.

      Lägg kycklingen i långpanna med bakplåtspapper och ställ in i nedre delen av ugnen 30 minuter.

    5. 5.

      Borsta eller skala potatisen under tiden, skär i mindre bitar om den är stor. Skala morötterna och klyv dem på längden. Skär bort en bit av blasten på löken och klyv den på längden. Halvera vitlöken på bredden.

    6. 6.

      Lägg ut potatis, morötter, lök och vitlök runtom kycklingen, salta och peppra. Ställ in i ugnen ytterligare 30-40 minuter, tills kycklingens köttsaft är klar.

    7. 7.

      Kläm ut vitlöksklyftorna ur skalet vid servering. Dekorera med färsk timjan.

Tips från kocken

Variera smaksättningen på smöret. Testa t ex 1 msk tomatpuré, 1 tsk worcestershiresås och hackad salvia.
Fler recept på:
Vitlök, Citron, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?