Helstekt kyckling med rostade potatisklyftor och cidersås

Helstekt kyckling med rostade potatisklyftor och cidersås

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
4 portioner
Recept på helstekt och kyckling med rostade potatisklyftor och cidersås. Apelsinskal och apelsinsaft ger vinterkycklingen god smak.
Fler recept på:
Äpple, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/2 kg färsk urtagen kyckling
    2. 40 g smör
    3. 2 msk olivolja
    4. 1 msk kinesisk soja
    5. 1 msk finhackade valfria örter
    6. rivet skal av 1/2 apelsin
    7. saft av 1/2 apelsin
  1. Fyllning

    1. 2 st urkärnade och klyftade äpplen
    2. katrinplommon, ca 8 stycken
    3. 1/2 kruka timjan
  2. Garnering

    1. Rosmarin eller timjan
    2. Servering:
    3. Rostade potatisklyftor
  3. Cidersås

    1. 2 tsk smör eller margarin
    2. 3 st små schalottenlökar
    3. 1 st äpple
    4. 2 msk finhackad persilja
    5. 3 1/2-4 dl äppelcider
    6. 1 st kycklingbuljongtärning eller ca 2 msk kycklingfond
    7. 2 dl grädde
    8. 1/2 tsk salt
    9. 1 krm svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader.

    2. 2.

      Skölj kycklingen och torka den torr med hushållspapper.

    3. 3.

      Smält smör och olja med soja och örter (gärna rosmarin) i en stekpanna. Tillsätt apelsinsaft och apelsinskal. Salta och pensla kycklingens in och utsida med det smälta smöret.

    4. 4.

      Kärna ur och klyfta äpplena. Fyll kycklingen med äpplen, katrinplommon och timjan. Får inte allt plats placera resterande mängd runt kycklingen. Bind ev. upp kycklingen med steksnöre.

    5. 5.

      Lägg kycklingen i en rymlig form. Ställ in kycklingen i ugnen med bröstet uppåt och stek i ugnens mitt i 60-90 minuter. Ös kycklingen ett par gånger med fettet som finns i pannan. Kycklingen är färdig när köttsaften inte är rosa utan klar när man skär längst in mot lårbenet.

    6. 6.

      Cidersås: Hetta upp matfettet till såsen i en kastrull. Skala och finhacka lök och äpplen Fräs blandningen i matfettet blankt och smidigt. Tillsätt cider, buljongtärning/fond och kryddor. Låt koka till halva mängden vätska återstår. Sila såsen, tillsätt grädde och koka ihop till dess att 3 dl återstår. Smaka av med salt och peppar. Vill du ge såsen mer färg, tillsätt lite soja. Om du vill ha en till konsistensen tjockare sås så reder du såsen med lite majsstärkelse. Servera med rostade potatisklyftor.

Fler recept på:
Äpple, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?