Helstekt kyckling med bakad rotselleri och kålrabbisallad

Helstekt kyckling med bakad rotselleri och kålrabbisallad

Av: / Foto: Betina Hastoft
70 min
4 portioner
Härlig och lättlagad höstmiddag med rotfrukter.
Annons

Ingredienser

    1. 1 kyckling, ca 1¼ kg
    2. salt och nymald svartpeppar
  1. Paprikamarinad

    1. 1 vitlöksklyfta, pressad
    2. ½ dl sesamolja
    3. ½ dl rapsolja
    4. 1 msk sesamfrön
    5. 1 msk paprikapulver
  2. Bakad rotselleri

    1. 1 rotselleri, skivad och skalad
    2. 3 msk olivolja
    3. 3-4 timjankvistar, hackade
  3. Kålrabbisallad

    1. 1 kålrabbi
    2. 1 salladshuvud, tex ekbladssallad
    3. 50 g hasselnötter
    4. ½ dl olivolja
    5. ½ citron, citronsaft

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Lägg kycklingen i en ugnslångpanna. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över kycklingen och massera in den med fingrarna, kycklingen ska vara helt täckt runt om. Salta och peppra. Stek kycklingen mitt i ugnen cirka 1 timme.

    3. 3.

      Bakad rotselleri: Lägg rotselleriskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt, peppar och timjan. Baka skivorna i ugnen bredvid kycklingen tills de är helt mjuka och har fått lite färg, 20–30 minuter.

    4. 4.

      Kålrabbisallad: Skölj kålrabbin och skär den i papperstunna skivor, gärna på mandolin. Skölj och plocka salladsbladen. Rosta hasselnötterna i torr panna 3–4 minuter tills de börjar att dofta gott. Låt dem svalna och gnid sedan bort skalet, gärna i en handduk. Hacka dem grovt. Vänd ihop kålrabbi, sallad, olja och citronsaft i en skål eller på ett fat. Strö över de hackade hasselnötterna.

    5. 5.

      Stycka kycklingen i portionsbitar. Servera tillsammans med den bakade rotsellerin och kålrabbisalladen. Ett enkelt sätt att se efter om en kyckling är färdigstekt är att skära ett snitt vid lårfästet. Om köttsaften är helt klar och inte rödaktig är kycklingen färdig.

Är innehållet i detta recept olämpligt?