Helstekt kotlettrad med smak av örter, aprikos och vitlök

Helstekt kotlettrad med smak av örter, aprikos och vitlök

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
6 portioner
Kotlettraden steks i ugnen tillsammans med äppelklyftor, örter och vitt vin. Du får en saftig och god stek som sköter sig helt själv i ugnen.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Citron, Potatis, Vitlök, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 1 st hel kotlettrad, ca 2 kg med ben
    2. 6 st skalade vitlöksklyftor
    3. skal av 1 citron
    4. 10 st strimlade torkade aprikoser
    5. ett par kvistar färsk rosmarin
    6. 1 tsk salt
    7. 1 krm svartpeppar
    8. 3 msk olivolja
    9. 2 dl vitt vin
    10. 2 st äpplen i klyftor
  1. Servering

    1. Rostade potatis och rotfrukter ex: Delikatesspotatis, sötpotatis och morötter

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader.

    2. 2.

      Skala vitlöksklyftorna och riv skalet av citronen. Skåra kotlettraden dvs. skär små snitt på stekens ovansida och skär ett längsgående snitt utmed benet.

    3. 3.

      Fyll skårorna i köttet med vitlöksklyftor, strimlade aprikoser och små kvistar av rosmarin.

    4. 4.

      Blanda olja, citronskal, salt och peppar och gnid in kotlettraden med blandningen. Lägg köttet i en eldfast form och häll över vin. Kärna ur och klyfta äpplena och placera runt om köttet.

    5. 5.

      Stek i ugnens mitt tills innertemperaturen har cirka 75 grader. Det brukar ta runt 90 minuter.

    6. 6.

      Ta ut och skiva köttet. Servera tillsammans med rostade potatis och rotfrukter. Garnera med rosmarin och äppelklyftor

Tips från kocken

Servera köttet med delikatesspotatis, morötter och sötpotatis som du rostar i ugnen tillsammans med olivolja och örter.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Citron, Potatis, Vitlök, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?