Helstekt karré & gorgonzolasås

Helstekt karré & gorgonzolasås

Av: / Foto: Anders Norrsell
50 min
4 port
Underbar karré med rustika rotfrukter och härlig gorgonzolasås.
Fler recept på:
Svamp, Vitlök, Citron, Potatis, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 1 kg benfri fläskkarré, hel bit
    3. 3 msk smör
    4. 1 citron
    5. 2 vitlöksklyftor
    6. 3 msk finhackad persilja
    7. 2 msk finhackad rosmarin
    8. 1/2 dl olivolja
  1. Topping

    1. 140 g tärnat bacon
    2. 150 g skogschampinjoner
    3. 2 msk smör
    4. 3 msk finhackad persilja
  2. Gorgonzolasås

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 2 msk konc kalvfond
    3. 150 g gorgonzolaost
  3. Rotfrukter

    1. Ugn 225°
    2. 900 g delikatesspotatis
    3. 4 st morötter
    4. 4 st persiljerötter
    5. 3 msk rapsolja
    6. salt
    7. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Putsa karrén. Salta, peppra och bryn den i smör. Riv skalet av citronen, skala och pressa vitlöken. Blanda citronskal och vitlök med örter och olja. Pensla eller gnid in köttet med blandningen. Lägg karrén i en ugnsform och sätt i en köttermometer. Stek mitt i ugnen till 75° innertemperatur. Låt karrén vila ca 15 min, insvept i bakpapper.

    2. 2.

      Topping: Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Ansa och dela svampen i mindre bitar. Fräs den i smör, vänd ner bacon och persilja.

    3. 3.

      Sås: Koka upp grädde och fond. Klicka i ost och rör tills den har smält. Låt såsen sjuda under omrörning ca 5 min. Smaka av med peppar och ev salt.

    4. 4.

      Skär upp köttet och toppa med svamp- och baconröra.

    5. 5.

      Rotfrukter: Skär 900 g delikatesspotatis i bitar. Skala och skär 4 morötter och 4 persiljerötter i lika stora bitar. Lägg allt i långpanna med bakpapper och vänd ner 3 msk rapsolja, salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i 225° ca 35 min. Vänd runt då och då.

Fler recept på:
Svamp, Vitlök, Citron, Potatis, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?