Helstekt fläskfilé & rödvinssås

Helstekt fläskfilé & rödvinssås

Av: / Foto: Hanneke Bonthuis
80 min
4 port
Härlig festrätt med mustig rödvinssås som blir pricken över i:et!
Fler recept på:
Potatis, Tomater, Vitlök, Broccoli, Fläskfilé, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 1 st fläskfilé, ca 500 g
    3. 140 g skivat bacon el lufttorkad skinka
  1. Rödvinssås

    1. 1 st schalottenlök
    2. 1 st vitlöksklyfta
    3. 1 msk smör
    4. 1 msk rörsocker el farinsocker
    5. 3 dl vatten
    6. 3 msk konc kalvfond
    7. 21/2 msk tomatpuré
    8. 11/2 dl rödvin
    9. 1 msk maizena majsstärkelse
  2. Rosmarinpotatis

    1. 1 kg små potatisar
    2. 2 msk rapsolja
    3. 1 tsk salt
    4. 2 krm grovmalen svartpeppar
    5. 1 tsk rosmarin
  3. Ev garnering

    1. färsk rosmarin

Gör så här

    1. 1.

      Rosmarinpotatis: Skala och halvera potatisarna. Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna. Droppa över olja och strö över salt, peppar och rosmarin. Baka dem i ugnen 40 min.

    2. 2.

      Krydda fläskfilén runtom med peppar. Linda bacon- el skinkskivorna hårt runt filén. Lägg den i en ugnsform och stek i ugnen i 30 min. Vid 70° är filén klar.

    3. 3.

      Rödvinssås: Hacka schalottenlöken och vitlöksklyftan. Stek löken i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det smälta. Häll över vatten, fond, tomatpuré och rödvin. Koka upp och låt såsen sjuda 5 min. Sila såsen ner i en kastrull. Tillsätt majsstärkelse blandat med lite kallt vatten. Låt såsen få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Skär upp filén i skivor och servera med rödvinssås, rosmarinpotatis, små tomater och broccoli. Strö ev över lite färsk rosmarin.

Är innehållet i detta recept olämpligt?