Helstekt fläskfilé med potatisbakelse

Helstekt fläskfilé med potatisbakelse

Av: / Foto: Ulf Svensson
100 min
4 port
Förbered bakelserna så är det bara att grädda dem när det närmar sig matdags!
Fler recept på:
Fläskfilé, Broccoli, Potatis, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°, 250°
    2. 500 g fläskfilé
    3. 2 tsk kinesisk soja
    4. 2 msk olja
    5. 1 tsk timjan
    6. 1 tsk oregano
  1. Örtgräddsås

    1. 4 dl sky + vatten
    2. 2 msk konc kalvfond
    3. 2 dl grädde
    4. 3 msk vetemjöl
    5. 1–2 msk kinesisk soja
    6. 1 msk hackade färska örter
    7. 1 msk gelé, tex svartvinbärs-
  2. Potatisbakelse

    1. 600 g potatis
    2. 200 g riven västerbottensost
    3. 1 st kyld smördeg, ca 250 g
    4. 1 st äggula
  3. Servering

    1. gelé
    2. broccoli

Gör så här

    1. 1.

      Putsa fläskfilén. Blanda soja, olja och örtkryddor i en plastpåse. Lägg i köttet och vänd runt så att marinaden täcker hela filén. Ta ut och lägg filén på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra och sätt i en köttermometer. Stek i nedre delen av ugnen till 70°innertemperatur, ca 30 min. Öka ugnsvärmen till 250°. Låt köttet vila 15 min innan du skär upp det.

    2. 2.

      Sås: Mät upp stekskyn från köttet och fyll på med vatten till 4 dl. Häll det i en kastrull och vispa ner fond, grädde, mjöl och soja. Koka upp och låt sjuda 5 min. Smaka av med örter, gelé, salt och peppar.

    3. 3.

      Potatisbakelse: Skala och dela potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt ånga av. Pressa den varma potatisen och låt kallna.

    4. 4.

      Blanda potatisen med det mesta av osten, smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen i en sträng mittpå smördegsplattan och rulla ihop. Pensla med äggula och dela rullen i 8 bitar. Lägg dem på en plåt med bakpapper och strö på resten av osten. Grädda bakelserna i nedre delen av ugnen i 250° ca 15 min.

Fler recept på:
Fläskfilé, Broccoli, Potatis, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?