Helstekt filé med vitlökssmör, grönsaker och rödvinssås

Helstekt filé med vitlökssmör, grönsaker och rödvinssås

Av: / Foto: Kent Jardhammar
50 min
4 portioner
Vitlökssmöret gör den helstekta filén extra saftig, serveras med ugnsstekta grönsaker och mustig rödvinssås.
Fler recept på:
Fläsk, Potatis, Rödlök, Vitlök, Fläskfilé
Annons

Ingredienser

    1. 1 st fläskfilé (ca 500 g)
    2. 2 msk smör
    3. salt, peppar
  1. Grönsaker

    1. 800 g potatis
    2. 400 g palsternackor
    3. 300 g morötter
    4. 2 st röda paprikor
    5. 2 st rödlökar
    6. 3 msk olja
    7. salt, peppar
    8. 30 g rucola
    9. 1 dl riven parmesanost
  2. Vitlökssmör

    1. 75 g rumstempererat smör
    2. 3 msk hackad persilja
    3. 3 st pressade vitlöksklyftor
    4. 3 krm salt
  3. Rödvinssås

    1. 1 st hackad schalottenlök
    2. 1 st hackad vitlöksklyfta
    3. 1 msk smör
    4. 1 msk råströsocker eller farinsocker
    5. 3 dl vatten och steksky
    6. 3 msk kalvfond
    7. 2 1/2 msk tomatpuré
    8. 1 1/2 dl rödvin
    9. 1 msk majsstärkelse (ej snabbredning) alt arrowrot

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skär grönsakerna i klyftor och bitar. Lägg dem på en plåt och droppa över olja, strö över salt och peppar. Sätt in dem i ugnen i 225° ca 40 min.

    2. 2.

      Blanda vitlökssmöret.

    3. 3.

      Stek filén i en stekpanna med smör till fin färg. Salta och peppra och lägg in i ugnen på eget fat under grönsakerna, stek filén till 70° innertemperatur. Skölj ur pannan med vatten och ta till vara skyn till såsen.

    4. 4.

      Sås: Stek löken i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det smälta. Häll över vatten, fond, tomatpuré och rödvin. Koka upp och sjud såsen 5 min. Sila såsen och tillsätt majsstärkelse eller arrowrot utrörd i kallt vatten. Låt såsen få ett uppkok (arrowroten ska koka ett par minuter). Smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Blanda grönsakerna med rucola och lägg upp på ett fat. Strö över riven ost. Dela filén i fyra bitar. Skär en skåra i bitarna till vitlökssmöret, som läggs i och smälter av värmen. Servera med rödvinssås, brunsås är också ett alternativ.

Fler recept på:
Fläsk, Potatis, Rödlök, Vitlök, Fläskfilé
Är innehållet i detta recept olämpligt?