Helgrillad entrecôte med chilibearnaise

Helgrillad entrecôte med chilibearnaise

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
6 personer
Att helsteka köttet ger mycket smak åt köttet och dessutom sköter det sig självt i ugnen.
Fler recept på:
Vitlök, Chili
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 125°
    2. 800 g entrecôte i hel bit
    3. 2 st vitlöksklyftor
    4. 1 tsk flingsalt
    5. 1 tsk grovmalen svartpeppar
    6. 1 msk rosépepparkorn
    7. 1 msk repad rosmarin
  1. Chilibearnaisesås

    1. 150 g smör
    2. 1 st schalottenlök
    3. 2 msk vitvinsvinäger
    4. 4 msk vatten
    5. 1 krm vitpeppar
    6. 1 krm chiliflakes
    7. 2 äggulor
    8. 2 msk finhackad persilja
    9. 1 msk finhackad dragon eller 1 tsk torkad dragon

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 125 grader.

    2. 2.

      Putsa köttet. Bind upp det om det behövs. Skala och lägg vitlök i en mortel. Tillsätt salt, svartpeppar, rosépeppar och rosmarin. Stöt till en smet och bred ut över köttet.

    3. 3.

      Lägg köttet i en ugnsform och sätt i en stektermometer. Sätt in mitt i ugnen tills termometern visar 62 grader för rosa kött och 65 grader för lite mer genomstekt kött, 1–1 1/2 timme. Ta ut, linda in i folie och låt köttet vila ca 15 minuter.

    4. 4.

      Skiva upp och servera med chilibearnaisesås (se recept).

    5. 5.

      Chilibearnaisesås: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan. Skala och finhacka löken. Lägg löken i en kastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar och krossade chiliflakes. Koka upp på medelvärme tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt ytterligare 2 msk vatten i lökgrytan och rör runt. Ta av från värmen och tillsätt äggulorna, en i taget och rör mellan varje. Ställ tillbaka kastrullen på låg värme och vispa ner några droppar smör i en fin stråle. Fortsätt vispa ner smör lite fint i såsen tills allt smör är nervispat. Tjocknar inte såsen så höj värmen något. Ta av från värmen och vänd ner hackade örter och smaka av med salt.

    6. 6.

      Var försiktig med värmen, blir det för varmt skär sig såsen. Om detta händer, ta snabbt från värmen och tillsätt några droppar iskallt vatten.

Tips från kocken

Köttet blir bäst i låg ugnsvärme, men vill du ha kortare tillagningstid höj ugnsvärmen till 175 grader.
Fler recept på:
Vitlök, Chili
Är innehållet i detta recept olämpligt?