Ta bort eventuella ben i laxsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Sätt ugnen på 200°.
Skär svampen i bitar och stek den i smör. Skala räkorna. Häll av vätskan från kräfstjärtarna. Krama ur det sista av vätskan. Skär paprikan i små bitar. Blanda svamp, räkor, kräftor, paprika, dill och ost.
Fördela blandningen över laxen. Gratinera 15–20 minuter.
Citronsås: Skär tunna strimlor av det gula på citronskalet med zestjärn eller med potatisskalare och kniv. Koka skalen ½ minut och släng sedan vattnet. Koka ihop crème fraiche, 3 dl vatten och buljongtärningar cirka 5 minuter. Smaka av såsen med 1–2 msk pressad citron och, om det behövs, salt och peppar. Tillsätt de strimlade citronskalen.
Servera laxen tillsammans med pressad potatis, citronsås och kokta grönsaker.