Hel laxsida med skaldjur

Hel laxsida med skaldjur

Av: / Foto: Kent Jardhammar
50 min
10 portioner
Laxen kan förberedas fram till ugnsstekningen och såsen kan göras helt färdig i förväg.
Fler recept på:
Skaldjur, Fisk, Begravning, Svamp, Citron, Dill, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 1 st laxsida, ca 1½ kg
    3. 2 tsk salt
    4. 2 krm cayennepeppar
    5. 250 g svamp
    6. 2 msk smör
    7. 500 g räkor med skal
    8. 170 g kräfstjärtar i lag
    9. 1 st röd paprika
    10. ½ dl hackad dill
    11. 2 dl riven ost
  1. Citronsås

    1. 2 st ekologiska citroner, vältvättade
    2. 5 dl crème fraiche
    3. 3 dl vatten
    4. 2 st fiskbuljongtärningar
    5. salt och nymald vitpeppar
  2. Tillbehör

    1. pressad potatis
    2. haricots verts eller sockerärter

Gör så här

    1. 1.

      Ta bort eventuella ben i laxsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Skär svampen i bitar och stek den i smör. Skala räkorna. Häll av vätskan från kräfstjärtarna. Krama ur det sista av vätskan. Skär paprikan i små bitar. Blanda svamp, räkor, kräftor, paprika, dill och ost.

    3. 3.

      Fördela blandningen över laxen. Gratinera 15–20 minuter.

    4. 4.

      Citronsås: Skär tunna strimlor av det gula på citronskalet med zestjärn eller med potatisskalare och kniv. Koka skalen ½ minut och släng sedan vattnet. Koka ihop crème fraiche, 3 dl vatten och buljongtärningar cirka 5 minuter. Smaka av såsen med 1–2 msk pressad citron och, om det behövs, salt och peppar. Tillsätt de strimlade citronskalen.

    5. 5.

      Servera laxen tillsammans med pressad potatis, citronsås och kokta grönsaker.

Fler recept på:
Skaldjur, Fisk, Begravning, Svamp, Citron, Dill, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?