Hel kyckling med salvia och citron

Hel kyckling med salvia och citron

Av: / Foto: Tor Johnsson
105 min
6 portioner
Lergryta är jättebra för att få kyckling precis så där saftig som man vill ha den. Och snåla inte med salvian.
Fler recept på:
Citron, Potatis, Rödlök
Annons

Ingredienser

    1. 3 rödlökar i klyftor
    2. 1 fänkål, delad på längden
    3. ca 400 g fast potatis, skalad i bitar
    4. 75 g smör, rumsvarmt Ⓛ
    5. 1 kruka färsk salvia, hackad
    6. 1 tsk worcestershiresås
    7. 1 citron
    8. salt och svartpeppar
    9. 1 stor kyckling, ca 1,3 kg

Gör så här

    1. 1.

      Lägg lergrytan i blöt 15 minuter. Fördela lök, fänkål och potatis i botten av lergrytan. Salta och peppra.

    2. 2.

      Rör ihop smör, hackad salvia (spara lite av salvian till garnering), worcestershiresås och rivet skal av citronen. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Salta och peppra kycklingen in- och utvändigt. Gnid in kycklingen med lite av salviasmöret. Gör ”fickor” med fngret mellan skinn och kött på bröstsidan och stoppa in smör även där. Fyll fågeln med smöret som blir över, halvera citronen och stoppa in den också. Lägg kycklingen i grytan med bröstet upp. Lägg på locket. Ställ in längst ner i kall ugn.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 225° och stek cirka 75 minuter. Ta av locket och stek ytterligare 15 minuter så att kycklingen får fin färg. Strö över salvia vid servering.

Fler recept på:
Citron, Potatis, Rödlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?