Havrebullar

Havrebullar

Av: / Foto: Betina Hastoft
780 min
6 bullar
Goda frukostbullar som passar lika bra till skinka som till ost och marmelad. Bullarna kalljäser i kylen under natten
Annons

Ingredienser

    1. 1 dl havregryn
    2. 2½ + 1 dl vatten
    3. 1¼ tsk salt
    4. ¼ paket jäst, 12 g
    5. ca 6 dl vetemjöl special, 360 g
    6. 1 ägg, söndervispat
    7. 2–3 msk havregryn

Gör så här

    1. 1.

      Koka havregrynen med 2½ dl vatten och salt ett par minuter till en lös gröt. Låt svalna en stund. Rör under tiden ut jästen i 1 dl kallt vatten.

    2. 2.

      Känn att gröten inte är varmare än 37° och tillsätt sedan jästblandningen.

    3. 3.

      Tillsätt det mesta av mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen väl tills den blir smidig, men den kan vara lite kladdig.

    4. 4.

      Ta upp degen på mjölat bord. Forma en limpa och skär den i 6 bitar. Täck en plåt eller bricka som går in i kylen med bakplåtspapper. Lägg bitarna med snittytan ner och platta till lite lätt. Låt jäsa under duk 8–12 timmar i kylskåpet.

    5. 5.

      Dag 2: Sätt ugnen på 250°. Ta fram plåten i rumstemperatur under tiden. Pensla med ägg. Strö över havregryn.

    6. 6.

      Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter tills bullarna börjar få färg. Ta ut och låt svalna utan duk på galler

Är innehållet i detta recept olämpligt?