Havrebröd med vassla

Havrebröd med vassla

Av:
120 min
2 limpor
Annons

Ingredienser

    1. 8 dl havregryn
    2. 1 pkt jäst
    3. 1 dl solrosfrön
    4. 0,5 msk salt
    5. ca. 14 dl vetemjöl + lite till utbakningen
    6. ca. 1 liter vassla + lite till pensling

Gör så här

    1. 1.

      Koka upp hälften av vasslan.

    2. 2.

      Häll över havregrynen i en bunke med vasslan och rör om. Låt svalna 15 minuter.

    3. 3.

      Smula ner jästen i en annan bunke och häll på resten av vasslan och rör om.

    4. 4.

      Tillsätt övriga ingredienser och havregrynen. Knåda för maskin eller hand.

    5. 5.

      Täck över med kökshandduk och låt jäsa 30 minuter.

    6. 6.

      Forma degen på mjölat underlag till avlånga limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

    7. 7.

      Sätt på ugnen på 200 grader.

    8. 8.

      Pensla med med vassle och strö över lite havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

    9. 9.

      Låt bröden svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?