Hård toffeekola med pistage

Hård toffeekola med pistage

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
1 sats
Riktigt härlig toffeekola med pistage.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl pistagenötter
    2. 150 g smör eller margarin
    3. ca 1 1/2 dl socker, 150 g
    4. 1 krm salt
    5. 1/2 tsk äkta vaniljpulver
    6. 150 g mörk choklad
    7. 2 tsk flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Hacka pistagenötterna grovt.

    2. 2.

      Mät upp matfett, socker, salt och vaniljpulver i en kastrull. Värm upp under omrörning tills allt har smält och låt därefter smeten koka i 7–8 minuter. Rör hela tiden så att smeten inte bränns vid. Då den är färdigkokt ska färgen vara svagt gyllenbrun.

    3. 3.

      Häll ut smeten på ett smörpapper och bre ut till en platta, ca 25 cm i diameter. Strö över hälften av de hackade pistagenötterna, och tryck ner dem lätt i smeten. Vänta några minuter tills massan svalnat och stelnat något. Låt den dock inte svalna helt.

    4. 4.

      Hacka den mörka chokladen och strö den över den fortfarande varma plattan. Vänta en kort stund och bre ut den smältande chokladen jämnt över plattan. Strö sist över de sparade pistagenötterna och flingsalt. Ställ svalt att stelna.

    5. 5.

      Bryt den kalla kakan i mindre bitar.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?