Halvgrovt rågbröd

Halvgrovt rågbröd

Av: / Foto: Ralph Månsson
2880 min
2 bröd
Recept på halvgroft rågbröd, tar nästan två dygn att baka.
Annons

Ingredienser

    1. 25 g jäst
    2. 3 1/2 dl kallt vatten
    3. 650 g vetemjöl special
  1. Skållning

    1. 1 1/2 dl grovt rågmjöl
    2. 1 dl rågkross
    3. 1 1/2 dl linfrön
    4. 1 dl solroskärnor
    5. 1 msk salt
    6. 4 dl kokande vatten

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1 Skållning: Blanda alla ingredienserna utom vattnet i en stor bunke. Häll över det heta vattnet och blanda noga. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

    2. 2.

      Dag 2 Vispa ut jästen i det kalla vattnet. Häll blandningen i bunken med skållning och arbeta till en fast deg tillsammans med mjölet. Täck över och låt jäsa i 2 timmar.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 250°.

    4. 4.

      Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och låt vila i 15 minuter. Snitta bröden med en vass kniv och grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?