Halstrad pilgrimsmussla med blomkålspuré

Halstrad pilgrimsmussla med blomkålspuré

Av: / Foto: Ragnar Òmarsson
110 min
4 personer
En lyxigare förrätt att servera på festmåltiden.
Fler recept på:
Dill, Nötter, Blomkål
Annons

Ingredienser

    1. 1⁄2 dl ättiksprit (12 % )
    2. 1 dl strösocker
    3. 2 dl vatten
    4. 1 st blomkålshuvud (ca 350 g)
    5. 1 dl rostade hasselnötter
    6. 1⁄2 dl créme fraiche
    7. 1⁄2 msk äppelcidervinäger
    8. 2 msk salt
    9. 1 krm vitpeppar
    10. ca 25 g smör
    11. 1 msk japansk soja
    12. 300 g pilgrimsmusslor
    13. 1 msk rapsolja
    14. salt, svartpeppar
    15. 2 msk forellrom
    16. färsk dill till garnering

Gör så här

    1. 1.

      Koka upp ättika, socker och 2 dl vatten i kastrull. Låt svalna.

    2. 2.

      Ansa och skär bort ca 50 g fina buketter av blomkålen. Skär buketterna i tunna skivor. Lägg skivorna i ättikslagen och ställ svalt i minst 1 timme.

    3. 3.

      Hacka nötterna grovt. Skär resten av blomkålen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills de känns mjuka. Häll av vattnet.

    4. 4.

      Mixa blomkålen slät med stavmixer, tillsätt créme fraiche, vinäger, salt, vitpeppar och mixa slätt. Håll purén varm.

    5. 5.

      Smält smör i en kastrull (spara ca 1 msk till senare). Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Tillsätt sojan och ställ åt sidan.

    6. 6.

      Torka musslorna med hushållspapper och stek de i olja i het panna ca 1 minut per sida. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.

    7. 7.

      Tillsätt resterande smör mot slutet och ös det över musslorna.

    8. 8.

      Servering och garnering: Fördela purén på fyra tallrikar. Toppa med pilrimsmusslor, picklad blomkål och forellrom. Ringla över det brynta sojasmöret och strö över hasselnötterna. Garnera med dill. Servera genast.

Fler recept på:
Dill, Nötter, Blomkål
Är innehållet i detta recept olämpligt?