Gulaschgryta

Gulaschgryta

Av: / Foto: Holger Edström
150 min
16 Pers
Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest. Olivoljan förhöjer smakerna. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.
Annons

Ingredienser

    1. 2,5-3 kilo Högrev, eller benfri märgpipa
    2. 2-3 msk smör till stekning
    3. 2 dl vatten
    4. 4 gula lökar
    5. 2 tsk salt
    6. 2 msk paprikapulver
    7. 1 citron, finrivet skal
    8. 2 tsk torkad timjan
    9. 1 tsk torkad mejram
    10. 4 klyftor finriven vitlök
    11. 2 tsk hel stött kummin
    12. 1 tsk cayennepeppar
    13. 2-3 msk olivolja
    14. 2 l vatten
    15. 4 tärn. mörk oxbuljong

Gör så här

    1. 1.

      Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.

    2. 2.

      Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.

    3. 3.

      Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle.

    4. 4.

      Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering.

    5. 5.

      Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.

Är innehållet i detta recept olämpligt?