Grytbröd

Grytbröd

Av: / Foto: Eva Zelleroth
540 min
1 Bröd
Ett gott surdegsbröd med fin skorpa.
Annons

Ingredienser

    1. 6 dl kallt vatten
    2. 300 g rågsikt
    3. 300 g vetemjöl special
    4. 200 g grovt rågmjöl
    5. 1 dl surdeg
    6. 1 dl vetekross
    7. 1 dl frömusli
    8. 2 msk sirap
    9. 3 tsk brödkryddor
    10. 3 tsk salt

Gör så här

    1. 1.

      Blanda vatten och surdeg så att surdegen blir helt upplöst. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet och kör i köksmaskin tills det blir en lite kladdig deg.

    2. 2.

      Tillsätt salt och kör lite till.

    3. 3.

      Plasta bunken och låt jäsa ca 4 timmar.

    4. 4.

      Ta upp degen och knåda och vik den. Tillsätt lite vetemjöl om den är mycket kladdig.

    5. 5.

      Mjöla ytan lätt och lägg ner degen i en bunke klädd med mjölad handduk. Plasta och låt jäsa ca 4 timmar.

    6. 6.

      Sätt ugnen på 230 grader. Sätt in en gjutjärnsgryta, helst oval för bästa form på brödet.

    7. 7.

      Tag ut den heta grytan. Stjälp försiktigt ner degen utan att förlora för mycket volym. Skär försiktigt ett par snitt med vass kniv.

    8. 8.

      Lägg på locket. Grädda i 40 min. Ta av locket och grädda 20 min till.

    9. 9.

      Ta ut grytan. Ta ur brödet och låt det svalna invirad i handduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?