Grovt rostebröd

Av: / Foto: Anders Norrsell
75 min
1 bröd
Recept på glutenfritt, grovt rostebröd.
Annons

Ingredienser

    1. 3 dl rismjöl
    2. 3 dl durramjöl fullkorn
    3. 1 dl maizena majsstärkelse
    4. 2 msk fibrex
    5. 2 msk pofiber
    6. 1/2 dl psylliumfröskal
    7. 2 tsk salt
    8. 50 g jäst
    9. 7 dl vatten, 37 grader
    10. 1 st äggvita
    11. 1 msk neutral olja
    12. 1/2 dl ljussirap
  1. Topping

    1. ljusa vallmofrön
    2. blå vallmofrön

Gör så här

    1. 1.

      Blanda alla torra ingredienser i en degbunke.

    2. 2.

      Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp i lite av vattnet.

    3. 3.

      Tillsätt resterande mängd vatten, äggvita, olja och sirap. Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna. Blanda om ordentligt.

    4. 4.

      Arbeta degen, gärna i maskin ca 5 minuter.

    5. 5.

      Fördela degen i en smord eller oljad brödform, 1 1/2 liter. Släta till degen med lätt fuktad hand. Strö över vallmofrön i ljusa och mörka ränder.

    6. 6.

      Låt brödet jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

    7. 7.

      Sätt ugnen på 250 grader.

    8. 8.

      Placera på en långpanna med kanter i ugnens nedre del, häll varmt vatten på plåten. Placera brödformen på plåten.

    9. 9.

      Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda brödet ca 1 timme, känn med sticka. Ta ut brödet, låt svalna lite, stjälp upp och låt svalna på galler under bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?