Grova vikbröd

Grova vikbröd

Av: / Foto: Ralph Månsson
180 min
4 stycken
Investera i att baka ett hälsosamt, grovt och underbart gott vikbröd.
Annons

Ingredienser

  1. DAG 1

    1. 5 g jäst
    2. 3 1/2 dl kallt vatten
    3. 2 dl fullkornsvetemjöl
    4. 6 dl vetemjöl special med fullkorn
  2. DAG 2

    1. 3 dl fingervarmt vatten
    2. 1 msk mörk sirap
    3. 1 dl linfrön
    4. 2 tsk salt
    5. 2 dl fullkornsvetemjöl
    6. 6 dl vetemjöl special med fullkorn
    7. 1 dl russin
  3. Övrigt

    1. matolja

Gör så här

    1. 1.

      Häll det kalla vattnet över jästen i en väl tilltagen bunke. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt de båda mjölsorterna och rör snabbt samman till en deg. Täck bunken med plastfilm och låt vila rumsvarmt över natten, ca 8–10 timmar.

    2. 2.

      Nästa dag tillsätts fingervarmt vatten, sirap, linfrön och salt. Tillsätt därefter fullkornsvetemjölet och vetemjöl special. Arbeta samman till en blank och smidig deg, i maskin ca 8 minuter, för hand något längre. Tillsätt russinen och arbeta degen ytterligare en kort stund tills de har fördelats jämnt i degen.

    3. 3.

      Stjälp upp degen i en väl inoljad långpanna, ca 20x30 cm. Tryck ut den med oljad hand så att den blir jämntjock. Låt degen stå framme och jäsa rumsvarmt i ca 2 timmar. Tryck ner fingrarna i den efter halva tiden, så att den sjunker samman något.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 250°.

    5. 5.

      Mjöla arbetsbänken väl med fullkornsvetemjöl och stjälp ut den jästa degen varsamt. Det gäller att vara försiktig så att inte för mycket luft går ur den. Vik den därefter fortsatt försiktigt i ett treslag och skär upp i fyra knubbiga bitar.

    6. 6.

      Lyft varsamt över degbitarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i 10–15 minuter.

    7. 7.

      Ställ in de färdigjästa bröden i nedre delen av den heta ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch. Grädda bröden i 5 minuter och sänk därefter värmen till 225°. Grädda i ytterligare 20–25 minuter.

    8. 8.

      Låt de nygräddade bröden vila på bakgaller utan bakduk så att de behåller sin sprödhet.

Är innehållet i detta recept olämpligt?