Grönsakssoppa med basilikaolja

Grönsakssoppa med basilikaolja

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
35 min
4 portioner
Grönsakssoppa med linser och basilikaolja. Servera nybakta scones till soppan.
Fler recept på:
Grytor, Soppa, Tomater, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 2 st morötter
    2. 1 st palsternacka
    3. 1 st squash, ca 200 g
    4. 1 st purjolök
    5. smör eller olja till stekning
    6. salt, vitpeppar
    7. 1 burk hela tomater
    8. 1 1/4 liter buljong av tärning eller fond
    9. 1 st lagerblad
    10. 1 tsk torkad timjan
    11. 1/2–3/4 dl röda linser
  1. Basilikaolja

    1. 3/4 dl olja
    2. 1 kruka basilika
    3. 1–2 st fint rivna vitlöksklyftor

Gör så här

    1. 1.

      Skala och ansa grönsakerna. Skär i mindre bitar. Skiva purjolöken. Fräs grönsakerna i en stor gryta, krydda med salt och peppar.

    2. 2.

      Tillsätt tomater. Tillsätt ca 1 liter buljong och kryddor. Småkoka i minst 20 min under lock. Tillsätt resterande buljong och röda linser, koka enligt anvisning på förpackningen.

    3. 3.

      Blanda olja, basilika och vitlök, kör samman med en stavmixer och smaksätt med salt och peppar. Servera röran till soppan.

Tips från kocken

Tillsätt kryddad korv i slantar för en matigare soppa.
Fler recept på:
Grytor, Soppa, Tomater, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?