Grönkålssoppa med grönkålschips och vinägermarinerat bacon

Grönkålssoppa med grönkålschips och vinägermarinerat bacon

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
4 personer
Grönkålschips är en riktig liten delikatess. Här tillsammans med salt vinägermarinerat bacon blir smaklökarna jublande glada.
Fler recept på:
Soppa, Chili
Annons

Ingredienser

    1. 1 st schalottenlök
    2. 500 g grönkål
    3. 1 msk smör
    4. 5 dl grönsaksbuljong, 1 tärning
    5. 2 dl crème fraiche
    6. salt, peppar
  1. Grönkålschips

    1. 2 blad färsk grönkål
    2. 1/2 msk kallpressad rapsolja
    3. flingsalt
  2. Vinägermarinerat bacon

    1. 1 st knivsudd chili
    2. 4-5 riv av muskot
    3. 1 tsk vitvinsvinäger
    4. 4 skivor bacon

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Skala och finhacka schalottenlöken. Tvätta kålen och torka den på en ren handduk, ta bort den hårda stjälken. Spara undan ett par blad till chipsen, strimla resten.

    3. 3.

      Stek lök och grönkål mjukt i smöret, utan att det tar färg. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka ca 10 minuter. Mixa med mixerstav och blanda ner crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Dela baconskivorna och lägg dem på en skärbräda, krydda med chili och riven muskot, droppa över vitvinsvinäger och låt marinera 30 minuter.

    5. 5.

      Bryt de sparade grönkålsbladen i bitar och lägg i en bunke. Tillsätt olja och flingsalt, vänd om så oljan kommer åt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, lägg baconskivorna bredvid och grädda i 5-10 minuter tills de blir lite knapriga.

    6. 6.

      Fördela soppan i fyra tallrikar, lägg i grönkålschips och baconskivor.

Fler recept på:
Soppa, Chili
Är innehållet i detta recept olämpligt?