Grönkåls- och fetaostfyllda filorullar med valnötter

Grönkåls- och fetaostfyllda filorullar med valnötter

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
40 min
18 rullar
Perfekt som förrätt eller gör fler och servera som huvudrätt.
Fler recept på:
Picknickmat, Valnötter, Vitlök, Nötter, Fetaost
Annons

Ingredienser

    1. 1 paket fryst hackad grönkål (500 g)
    2. 1 vitlök (alt 2–3 klyftor)
    3. olivolja
    4. 50 g valnötskärnor
    5. 3 msk gula russin
    6. 150 g fetaost
    7. 1/2 tsk salt + 1/2 tsk nymalen svartpeppar
    8. 6 ark filodeg (ca 35 x 25 cm)
    9. 2 äggulor + 1 till pensling
    10. 2 tsk vallmofrö (till dekoration)

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Tina grönkålen och lägg den i en stor sil. Tryck ut det mesta av vätskan med baksidan av en sked.

    2. 2.

      Skala och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stor panna och fräs vitlöken lätt utan att den tar färg. Tillsätt grönkålen och låt all vätska dunsta. Blanda i valnötter och russin. Låt blandningen svalna i en stor form. Smula i fetaosten och krydda med salt och peppar.

    3. 3.

      När du arbetar med filodeg är det bra att lägga en fuktad handduk runt den deg du inte använder för tillfället. Lägg ut 2 ark på varandra. Lägg en tredjedel av fyllningen som en sträng längs ena långsidan. Pensla en sträng äggula längs motsatta långsidan och rulla snabbt ihop så den fäster. Pensla rullen med äggula och strö på lite vallmofrö. Dela längden i 6 sneda rullar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Gör likadant med resten av arken (totalt 3 rullar).

    4. 4.

      Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills rullarna har fått vacker färg. Kan ätas varma eller kalla.

Tips från kocken

Perfekt fingermat. Du kan använda spenat i stället för grönkål om du vill.
Är innehållet i detta recept olämpligt?