Grön sparris med pocherat ägg och citronhollandaise

Grön sparris med pocherat ägg och citronhollandaise

Av: / Foto: Anders Norrsell
30 min
6 personer
Kan lika gärna serveras till lunch som brunch men också på buffébordet.
Fler recept på:
Bröllop, Pochera, Frukost, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 2 buntar grön sparris (500 g)
    2. salt
  1. Citronhollandaise

    1. 200 g smör
    2. 2 st äggulor
    3. 2 msk vatten
    4. 1/2 tsk pressad citronsaft
    5. 1/2 st citron, rivet skal
  2. Pocherat ägg

    1. 4 st färska ägg
    2. 1 1/2 liter vatten
    3. 1 dl 12 % ättiksprit
    4. 1 msk salt

Gör så här

    1. 1.

      Hollandaise: Smält smöret. Fyll en större kastrull med vatten och ställ ner en mindre kastrull i den. Värm vattnet, men det får inte börja koka. Blanda äggulor och vatten i den lilla kastrullen, och under omrörning tills det börjar tjockna.

    2. 2.

      Ta kastrullen från vattenbadet. Häll ner det smälta smöret i en stråle under konstant vispning, var väldigt noga med att inte få med smörets vita bottensats.

    3. 3.

      Smaksätt med citronsaft, skal samt lite salt.

    4. 4.

      Ansa sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten och låt rinna av. Lägg sparrisen på ett uppläggningsfat.

    5. 5.

      Pocherade ägg: Koka upp vat­ten, ättika och salt i en vid kast rull. Knäck försiktigt ner äggen i varsin liten kopp. Vispa kraftigt i det kokande vattnet med en ballongvisp så att vattnet virvlar runt. Släpp försiktigt ner äggen i det virvlande vattnet och låt dem koka ca 2 minuter. Rör under tid­ en med en hålslev så att vattnet fortsätter röra sig.

    6. 6.

      Ta upp äggen med hålsleven och lägg dem på en plan tallrik. Lägg äggen på sparrisen, klipp över krasse och servera såsen till.

Fler recept på:
Bröllop, Pochera, Frukost, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?