Grön ärtsoppa med mynta

Grön ärtsoppa med mynta

Av:
20 min
4 Portioner
Annons

Ingredienser

  1. Ärtsoppa

    1. 500 G Gröna ärter, frysta
    2. 3 St Schalottenlökar
    3. 10 Cm Blekselleri
    4. 2 Msk Smör
    5. 2 Msk Olivolja
    6. 2 Dl Vitt vin, torrt
    7. 3 Msk Grönsaksfond
    8. 5 Dl Vatten
    9. 1,5 Dl Creme fraiche eller grekisk yoghurt
  2. Myntaolja

    1. 2,5 Msk Mynta
    2. 1 Dl Rapsolja
  3. Rostade pumpafrö

    1. 1 Msk Olivolja
    2. 1 Dl Pumpafrö
    3. 1 Msk Vatten
    4. 1 Tsk Salt

Gör så här

    1. 1.

      Tina ärtorna i varmt vatten.

    2. 2.

      Finhacka schalottenlök och blekselleri. Fräs dem i 2 msk smör och 2 msk olivolja i en kastrull på låg värme.

    3. 3.

      Häll i vinet och koka ner tills vinet nästan är helt borta.

    4. 4.

      Lägg ner ärtorna och fräs tills de är varma.

    5. 5.

      Slå på 5 dl vatten, fond och creme fraiche. Låt bara precis koka upp.

    6. 6.

      Ta av från värmen och mixa slätt. Sila soppan om du vill ha den lyxigt slät eller låt bli för en mer rustik känsla. Håll soppan varm men den ska inte koka.

    7. 7.

      Mixa ett knippe mynta med 1 dl rapsolja du hettat upp till ca 70 grader.

    8. 8.

      Hetta upp 1 msk olivolja och lägg i pumpafrön, vatten och salt. Rör om tills vattnet avdunstat och rost till fin färg.

Är innehållet i detta recept olämpligt?