Gravad lax med täcke av äpple, fänkål och dill

Gravad lax med täcke av äpple, fänkål och dill

15 min
4 Portioner
Här är en riktigt klassisk sommarrätt, kan ätas som förrätt, middag, på buffébordet eller kanske lunch?
Fler recept på:
Picknickmat, Citron, Dill, Rödlök, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 400 g gravad lax
    2. 1 st äpple
    3. 1 knippe dill
    4. 1 litet fänkålsstånd
    5. 1 liten rödlök
    6. 0.5 st granatäpple
    7. saft av citron efter smak
    8. jungfruolivolja
    9. salt och nymalen svartpeppar
  1. pepparrotssås:

    1. 1 burk matlagningsyoghurt eller creme fraiche
    2. 1-2 msk pepparrot på tub eller ca 1 msk färskriven
    3. salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Blanda matlagningsyoghurt med pepparrot, salt och peppar i en skål. Ställ åt sidan. Dela äpplet i små fina kuber och lägg i en skål. Hacka dillen och lägg den tillsammans med äpplena i skålen. Skiva fänkålen tunt, gärna på en mandolin, och blanda den med äpplena och dillen. Skala och finhacka löken och blanda ner även den. Lägg över kärnorna från ett halvt granatäpple (banka på skalet med en träslev över en bunke och plocka bort de vita hinnorna).

    2. 2.

      Pressa över lite citron och ringla över lite god olivolja. Salta och peppra och blanda om. Arrangera laxen på ett vackert fat och fördela äppel- och dillhacket ovanpå. Servera tillsammans med pepparrotssåsen.

Tips från kocken

Piffa upp gravlaxen med ett smarrigt och smakrikt äppel- och fänkålstäcke. Pepparrotssåsen passar fin till!
Fler recept på:
Picknickmat, Citron, Dill, Rödlök, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?