Gravad lax

Gravad lax

Av: / Foto: Anders Norrsell
2880 min
6 personer
Recept på klassik gravad lax. Tänk på att laxen måste frysas minst två dygn före eller efter gravningen.
Fler recept på:
Jul
Annons

Ingredienser

    1. 1/2 dl salt
    2. 1 dl strösocker
    3. 1 msk stött vitpeppar
    4. 1/2 msk stött rosépeppar
    5. 1/2 dl grovhackad dill
    6. 1 kg laxfilé, putsad och benfri

Gör så här

    1. 1.

      Blanda salt, socker, peppar och dill. Gnid in den skinnfria sidan av laxen med blandningen.

    2. 2.

      Ta lite vatten på händerna och klappa in blandningen ytterligare en stund så att den börjar vätska sig lite och gravningen sätts igång.

    3. 3.

      Lägg laxen med köttsidan nedåt i en form. Vill du grava två sidor lägger du laxsidorna mot varandra.

    4. 4.

      Lägg laxen i kylen i två dygn, vänd två gånger under tiden. Skiva i tunna skivor före serveringen.

Fler recept på:
Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?