Gratinerad tomatsoppa med osttoast

Gratinerad tomatsoppa med osttoast

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
4 portioner
Gratinerad löksoppa är en fransk bistroklassiker. Så varför inte även gratinera tomatsoppan?
Fler recept på:
Soppa, Tomater, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 4 st vitlöksklyftor
    3. ½ dl olivolja
    4. 2 msk paprikapulver
    5. 2 burkar hela tomater à ca 400 g
    6. 2 msk tomatpuré
    7. 5 dl grönsaksbuljong
    8. salt och nymald svartpeppar
    9. 4 st ägg
  1. Servering

    1. 4 skivor grovt surdegsbröd, rostade
    2. 2 dl riven grevéost eller annan lagrad ost
  2. Garnering

    1. 1 dl hackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Skala vitlöksklyftorna och dela dem på längden. Hetta upp olivoljan i en kastrull och låt vitlöken fräsa några minuter.

    2. 2.

      Pudra på paprikapulver och häll sedan på tomaterna, tomatpurén och buljongen. Låt småkoka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Knäck ner äggen i soppan och låt sjuda i ytterligare cirka 10 minuter. Sätt ugnen på 225°.

    4. 4.

      Skeda över soppan i soppskålar som tål värme. Se till att det kommer ett ägg i varje soppskål.

    5. 5.

      Lägg brödskivorna ovanpå och strö över osten. Gratinera i ugnen tills osten smälter. Strö persilja över och servera.

Fler recept på:
Soppa, Tomater, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?