Gratinerad lax med potatis

Gratinerad lax med potatis

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
4 portioner
Mild och len lax i ugn med skirat smör och potatis.
Fler recept på:
Potatis, Citron, Dill
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 700 g potatis av fast sort
    3. 300 g laxfilé
    4. 150 g kallrökt lax
    5. 5 cm purjolök
    6. ½ st gul lök
    7. 125 g färsk spenat
    8. olivolja till stekning
    9. ½ dl finhackad dill
    10. ½ dl hackad persilja
    11. 2 dl vispgrädde
    12. 1 dl mjölk
    13. salt och nymald svartpeppar
  1. Tillbehör

    1. skirat smör
    2. citron i klyfor
    3. grönsallad

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Koka potatisen cirka 10 minuter i lättsaltat vatten, den ska inte vara genomkokt. Häll bort vattnet och låt potatisen kallna.

    2. 2.

      Skiva under tiden laxen, purjolöken och löken.

    3. 3.

      Fräs spenaten lätt i olivolja tillsammans med purjolök och lök. När spenaten mjuknat, lägg i dill och persilja.

    4. 4.

      Skala och skiva potatisen. Varva sedan alla ingredienser i en form. Avsluta med potatis och lax på toppen.

    5. 5.

      Koka upp grädde och mjölk. Häll blandningen över formen. Salta och peppra. Gratinera i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

    6. 6.

      Servera nygräddad med skirat smör och eventuellt lite citron och en grönsallad.

Fler recept på:
Potatis, Citron, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?