Gratinerad festhummer

Gratinerad festhummer

Av: / Foto: Ralph Månsson
25 min
4 personer
Vad kan vara festligare och lyxigare än hummer? När du ska gratinera den behöver du inte köpa den finaste och dyraste hummern, det går bra med djupfryst och tinad hummer.
Fler recept på:
Skaldjur, Sallad, Citron, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 2 st små kokta humrar à 500–600 g
    3. ½ st liten fänkål
    4. 1 st liten bit purjolök, 5 cm
    5. 3 dl vispgrädde
    6. 1 dl torrt vitt vin
    7. 1 msk konc hummerfond
    8. 1 st liten vitlöksklyfa
    9. 2 dl finriven parmesan
    10. nymald svartpeppar
  1. Servering

    1. sallad, gärna blandad
    2. citronskivor
    3. rostat bröd

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°.

    2. 2.

      Dela hummern på mitten. Lägg den på en skärbräda och vik ut stjärten. Stick ner spetsen på kniven genom huvudskölden och vik ner kniven genom stjärten. Vänd hummern och fortsätt att dela huvudet.

    3. 3.

      Plocka bort hjärna, gälar och ändtarm. Resten ska användas. Vrid loss klorna, krossa skalet på dem med en nötknäppare och plocka ut allt kött så att endast hummerskalet återstår.

    4. 4.

      Finhacka hummerköttet. Ansa fänkål och purjolök och finhacka. Häll grädde, vin och hummerfond i en kastrull. Hacka vitlöken och tillsätt. Koka upp och låt såsen koka tills den tjocknar något. Ta såsen från värmen. Blanda purjolök, fänkål, finhackat hummerkött och parmesan i såsen. Smaksätt med lite svartpeppar.

    5. 5.

      Lägg hummerskalen i en ugnsform och fördela fyllningen i dem. Gratinera mitt i ugnen 5–8 minuter.

    6. 6.

      Servera med en sallad, citronskivor och lite rostat bröd.

Fler recept på:
Skaldjur, Sallad, Citron, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?