Grahamsbullar med torkade jordgubbar

Grahamsbullar med torkade jordgubbar

Av: / Foto: Ralph Månsson
110 min
15 stycken
Recept på grahamsbullar med torkade jordgubbar.
Annons

Ingredienser

  1. 2 dl torkade jordgubbar
  2. pressad saft av 1 apelsin, 3/4 dl
  3. 50 g jäst
  4. 3 dl vatten
  5. 125 g naturell kvarg
  6. 2 msk honung
  7. 1 tsk salt
  8. 3 dl grahamsmjöl
  9. 5 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. 1.

   Klipp jordgubbarna i mindre bitar direkt ner i en skål. Häll över apelsinsaften. Täck med plastfilm och låt dra i några timmar eller över natten.

  2. 2.

   Smula ner jästen i en degbunke. Värm vatten och kvarg till ett fingervarmt degspad, häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.

  3. 3.

   Tillsätt honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Mot slutet tillsätts de mjuka jordgubbsbitarna som troligen sugit upp all vätska. I annat fall tillsätts den återstående vätskan i degen tillsammans med bärbitarna, men arbeta degen varsamt och bara så mycket att bärbitarna fördelas jämnt i degen, knådad du degen för länge finns risk att bären mosas. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 45 minuter.

  4. 4.

   Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en längd. Känns degen kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Skär degen i mindre bitar och forma till runda bullar, lägg dem på bakpappersklädd plåt. Tryck gärna ett mönster med brödstämpel. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°.

  5. 5.

   Har du ingen brödstämpel kan du snitta de färdigjästa bullarna ytligt med en vass kniv. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7–8 minuter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?