Gräddig fisksoppa med räkor och saffran

Kay

Gräddig fisksoppa med räkor och saffran

Av:
30 min
4 personer
Annons

Ingredienser

    1. 600 g blandad fisk
    2. 500 g färska räkor
    3. 2 klyftor vitlök
    4. 1 fänkålsstånd
    5. 1 liten purjolök
    6. 1 morot
    7. 0,5 g saffran
    8. 2 msk tomatpuré
    9. 3 välmogna tomater
    10. 3 dl vitt vin
    11. 3 dl vispgrädde
    12. 0,8 l fisk- och skaldjursbuljong
    13. 1 tsk torkad timjan
    14. nymalen svartpeppar
    15. neutral rapsolja
    16. 1 näve persilja
  1. Aioli

    1. 1 dl majonnäs
    2. 1 klyfta vitlök
    3. några droppar citronsaft

Gör så här

    1. 1.

      Skär purjolöken och fänkålsståndet i skivor, moroten i slantar och hacka vitlöken. Skär tomaterna i tärningar.

    2. 2.

      I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.

    3. 3.

      Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.

    4. 4.

      Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.

    5. 5.

      Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.

Är innehållet i detta recept olämpligt?