Gott ljust surdegsbröd

Gott ljust surdegsbröd

Av:
1880 min
2 limpor
Jag har roat mig med att använda olika inställningar på vår ugn när jag gräddar detta: normal-läget, nåt sorts fukt-läge samt varmluftsläget. Varmluftsläget blir roligast, det ser nästan lite stenugnsbakat ut.
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1 Fördeg

    1. 100 g vetesurdeg
    2. 150 g vatten
    3. 150 g manitoba cream
  2. Dag 2

    1. 500 g vatten
    2. 10 g jäst
    3. 800 g manitoba cream
    4. 400 g fördeg från dag 1
    5. 20 g salt
    6. 1 dl durumvetemjöl till utbakning
    7. 2 msk rapsolja till jäslådan

Gör så här

    1. 1.

      DAG 1: Blanda surdegen i en bunke och låt det stå varmt till dagen efter

    2. 2.

      DAG 2: Smula jästen i degblandaren och häll på vattnet. Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjölet och surdegen. Kör fem minuter på låg hastighet, sedan tre minuter lite snabbare. Tillsätt saltet och kör i två minuter till.

    3. 3.

      Smörj in en jäslåda med matolja och skrapa ner degen i denna. Låt jäsa i en timma. Tag sedan, med blöta händer, tag i degens ena kant och vik över mot andra sidan. Gör likadant från degens tre andra sidor. Låt jäsa i 30 minuter till och gör vik-proceduren igen. Nu brukar det vara lagom att sätta på ugnen på 275 grader. Sätt först in en oöm plåt längst ner i ugnen. Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.

    4. 4.

      Mjöla nu bakbordet med durumvetemjöl och stjälp upp degen. Dela den i två delar på mitten. Ta tag i sidan av den ena delen och dra ut den lite så du kan vika den dubbel. Gör likadant med den andra delen. Flytta försiktigt över dem till bakplåtspappersförsedd plåt. Låt vila i ca 15 minuter.

    5. 5.

      Nu bör ugnen vara uppe i 275 grader. Kasta in ett gäng isbitar på plåten längst ner i ugnen och ställ sedan in plåten med limporna på på näst nedersta falsen. Sänk genast ugnen till 250 grader. Efter 15 minuter, vädra ugnen snabbt och sänk till 200 grader (om de börjar se för bruna ut kan man sänka temperaturen 5-10 minuter tidigare). Grädda i 15 minuter till (totalt alltså 30 minuter). Nu bör brödens innertemperatur vara 96-98 grader och då är dem klara! Låt det svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?