Gorgonzola med hembakat knäckebröd och fikonmarmelad

Gorgonzola med hembakat knäckebröd och fikonmarmelad

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
25 min
6 bitar
Hembakat knäckebröd och konjaksspetsad fikonmarmelad blir suveräna tillbehör till osten.
Fler recept på:
Jul, Advent, Chiafrön
Annons

Ingredienser

  1. Fikonmarmelad

    1. 350 g torkade fikon
    2. ca 1 dl konjak
  2. Knäckebröd

    1. 3/4 dl sesamfrön
    2. 3/4 dl solrosfrön
    3. 1/2 dl pumpafrön
    4. 1/2 dl linfrön
    5. 1/2 dl chiafrön (kan uteslutas)
    6. 1 dl grahamsmjöl
    7. 1 dl vetemjöl
    8. 1/2 tsk salt
    9. 2 dl kallt vatten
    10. 2 msk rapsolja
  3. Servering

    1. gorgonzola eller annan ost
  4. Garnering

    1. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Fikonmarmelad: Klipp av stjälkarna av fikonen, dela dem i mindre bitar och häll konjaken över. Låt stå och dra i ett par tim. Arbeta sedan samman i en mixer. Späd ev med mer konjak till lämplig konsistens.

    2. 2.

      Knäckebröd: Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt vatten och olja och rör om till en jämn smet.

    3. 3.

      Bred ut smeten så tunt som möjligt på bakpappersklädd plåt, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i 150° ca 50 min. Stäng av ugnen och låt eftertorka med ugnsluckan på glänt. Bryt i större bitar och förvara knäckebrödet i en lufttät burk.

    4. 4.

      Servera små bitar knäckebröd med ost och fikonmarmelad. Garnera med timjan.

Fler recept på:
Jul, Advent, Chiafrön
Är innehållet i detta recept olämpligt?