Glutenfria sockermunkar

Glutenfria sockermunkar

Av: / Foto: Malin Båtmästar
15 munkar
Ljuvliga sockermunkarna som är naturligt glutenfria!
Annons

Ingredienser

    1. 4 dl mjölk
    2. 50 g smör
    3. 25 g jäst
    4. 80 g strösocker
    5. 30 g psylliumfröskal
    6. 10 g profiber
    7. 150 g rismjöl
    8. 100 g kokosmjöl
    9. 50 g mandelmjöl
    10. 2 tsk guarkärnmjöl (kan köpas på nätet)
    11. 1 ägg
    12. stött kardemumma efter smak
  1. Till fritering:

    1. 2 liter neutral olja
    2. strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret och värm mjölken tills den är fingervarm.

    2. 2.

      Häll smör och mjölk i en bunke och smula ner jästen. Tillsätt kardemumma, socker, psylliumfröskal och pofiber och rör om.

    3. 3.

      Mät upp mjölsorterna i en skål och arbeta ner dem i degen under omrörning. Efter en stunds knådning knäcker du ner ett ägg och arbetar in det väl i degen.

    4. 4.

      Låt degen jäsa på ett varmt ställe i minst en halvtimme.

    5. 5.

      Baka ut degen till ca 15 bollar som du försiktigt formar till runda munkar.

    6. 6.

      Hetta upp 2 liter olja i en kastrull till 170°.

    7. 7.

      Fritera munkarna, tre till fyra åt gången, ett par minuter per sida tills de fått färg.

    8. 8.

      Lägg de friterade munkarna på hushållspapper för att rinna av ett par minuter. Rulla därefter munkarna i sockret och låt dem sedan svalna något innan du äter dem.

Tips från kocken

Du kan göra runda hålmunkar av halva satsen och små bollar av den andra halvan. Bollarna kan man fylla med sylt, vaniljkräm eller Nutella om man vill!
Är innehållet i detta recept olämpligt?